luni, 2 martie 2020

Proiect Erasmus+ Key Action 3 – Support for policy reform cu titlul „Building School-Wide Inclusive, Positive and Equitable Learning Environments Through A Systems – Change Approach (SWPBS)”, nr. – 606687-EPP-1-2018-2-CY-EPPKA3-PI-POLICY


Proiectul Erasmus+ „Building School-Wide Inclusive, Positive and Equitable Learning Environments Through A Systems – Change Approach (SWPBS)” se desfășoară pe o perioadă de 36 de luni: 28.02.2019-27.02.2022, la nivelul unui număr de 30 de școli din județul Argeș. Este implementat în România într-un parteneriat format din Universitatea din Pitești și Inspectoratul Școlar Județean Argeș. Acest proiect reprezintă un sprijin pentru comportamente pozitive la nivel de școală, pentru strategii proactive în vederea definirii, predării și menținerii comportamentelor adecvate ale elevilor,  creării de medii școlare incluzive. SWPBS construiește un continuum al sprijinului pozitiv al comportamentului pentru toți elevii din toate zonele școlare, în sala de clasă, dar și în pauze. Stabilește sisteme de sprijinire a cadrelor didactice pentru a fi instruite și consiliate în vederea punerii în aplicare a schimburilor de bună – practică.
Proiectul vizează diversitatea socială și academică în mediul educațional și promovează educația incluzivă pentru toți elevii din școlile primare, prin examinarea implementării sprijinului școlar pozitiv la comportamentul școlar (SWPBS), cadru în Europa. SWPBS promovează strategii proactive pentru definirea, predarea și menținerea comportamentelor potrivite al elevilor (de exemplu civice, sociale, relaționale, interculturale) pentru a crea medii școlare pozitive, incluzive și echitabile.
In proiect sunt implicate 30 de școli din județul Argeș care școlarizează elevi de nivel primar. La nivelul proiectului sunt implicate și alte 60 de școli de învățământ primar din Cipru și Grecia.
 Inspectoratul Școlar Județean Argeș va colabora strâns cu Universitatea din Pitești, precum și cu CARDET - "Centrul pentru promovarea cercetării și dezvoltării în tehnologia educațională limitată", din Nicosia, Cipru, coordonatorul proiectului, și cu ceilalți parteneri din Cipru, Grecia, Finlanda pentru atingerea obiectivelor proiectului. Astfel, Inspectoratul Școlar Județean Argeș a identificat școlile primare din județul Argeș atât din zonele rurale, cât și din cele urbane pentru implementare SWPBS Nivelul 1 și pregătește materialele de testare pilot pentru nivelurile 2 și 3. Împreună cu Universitatea din Pitești va elabora și implementa protocoale de instruire și coaching care să ghideze personalul școlar în înțelegerea și implementarea cadrului SWPBS.
Sarcinile Inspectoratului Școlar Județean Argeș sunt următoarele:
• coordonează selectarea școlilor locale pentru a participa la activitățile proiectului;
• recrutează 30 de școli pentru a participa la program și oferă tot sprijinul necesar școlilor și profesorilor să se angajeze cu succes în SWPBS timp de 3 ani;
• efectuează evaluarea și planificarea nevoilor locale cu privire la proiect;
• contribuie la dezvoltarea WP2 - protocol experimental;
• colaborează pentru implementarea proiectului;
• contribuie la evaluarea, difuzarea și comunicarea proiectului;
• contribuie la asigurarea calității proiectului.