duminică, 7 aprilie 2019

„TICC-Profesorul-Creator de Conținut Interactiv” un proiect Erasmus+ implementat de Inspectoratul Școlar Județean Argeș




                              Prima întâlnire de proiect,  Głogów Małopolski, Polonia
26-27 noiembrie 2018

            Inspectoratul Școlar Județean Argeș va derula, în perioada 01.10.2018-30.09.2020 proiectul de parteneriat strategic Erasmus+, intitulat „TICC-Profesorul-Creator de Conținut Interactiv”, coordonat de Școala primară Ks. Cardinalul Stefan Wyszynski din Glogów Malopolski – Polonia. Proiectul are ca parteneri insittuții de educație din cinci țări europene: România, Germania, Polonia, Italia, Portugalia.
            Acest parteneriat are ca școp dobândirea și utilizarea abilităților digitale ale profesorilor de limbi străine care să le permită să-și creeze propriile conținuturi interactive, care au un potențial foarte ridicat de a crește implicarea studenților și, în consecință, de a crește eficiența predării limbilor străine.
Parteneriatul trebuie să elaboreze, să evalueze și să pună la dispoziția grupului țintă mai multe instrumente care conduc la selecția materialelor de instruire, a platformei de e-learning și a cercetării pe tema implementării conținutului interactiv în predarea limbilor străine. Scopul rezultatelor include promovarea ideii de creator de conținut interactiv și furnizarea de materiale și cercetări pe această temă.  
            În perioada 26-27 noiembrie 2018, a avut loc prima întâlnire de proiect în Głogów Małopolski, Polonia, fiind găzduită de Școala primară Ks. Cardinalul Stefan Wyszynski din Glogów Malopolski - Polonia, instituția coordonatoare, la care au participat din partea Inspectoratului Școlar Județean Argeș, inspectorii școlari prof. Florina Biculescu, împreună cu prof. Daniel Vorovenci. Au participat, de asemenea, directorii și cordonatorii de proiect din partea instituțiilor partenere din Bulgaria, Polonia, Italia, Grecia, Portugalia și, bineînțeles, reprezentanții instituției gazdă.
            Scopul întâlnirii a fost cunoașterea partenerilor de proiect, a instituțiilor reprezentate de aceștia, discutarea pașilor care se vor urmări în implementarea proiectului, s-au purtat discuții despre datele întâlnirilor (TPM și LTTA). Partenerii au convenit asupra următoarelor date:
-          TPM în Romania 5-6 June 2019
-          LTTA în Portugalia 16-20 September 2019
-          TPM in Poland 9-10 December 2019
-          TPM in Italy 21-22 September 2020.
Prezentarea generală a proiectului (Rezultate, Gantt), responsabilitățile partenerilor, activitățile întreprinse până acum (logo-ul proiectului, crearea site-ului - în curs) au fost realizate de către Małgorzata Furman, din Glogów Malopolski – Polonia.
Partenerii au ales Facebook și Instagram ca media socială folosită pentru promovarea proiectului. Danmar, partenerul din Polonia, a oferit serviciul de lucru pentru prezentarea instrumentului general de management: AdminProject. Au fost prezentate problemele administrative și financiare de către Małgorzata Furman, Școala primară Ks. Cardinalul Stefan Wyszynski din Glogów Malopolski – Polonia: reguli și cerințe de raportare, documente necesare pentru raportare, acorduri bilaterale, explicații privind costurile de gestionare / fișele de timp, anexele, documente de călătorie / costuri, rapoarte la fiecare 6 luni, etapele de plată.
Rolul unui profesor a început să se schimbe, în conformitate cu progresul de neoprit în noile tehnologii de informare și comunicare.
În sala de clasă a secolului XXI, profesorii devin mai mult facilitatori, rolul lor fiind acela de a atrage elevii și de a-i ajuta să înțeleagă materia și cel mai bun mod de a face acest lucru este de a-i  angaja în procesul de învățare cât mai mult posibil. O modalitate de a face acest lucru poate fi utilizarea, în procesul de predare, a materialelor didactice, inclusiv a elementelor de interactivitate. Un conținut interactiv poate lua forma de prezentare, material video, joc simplu, test sau chiar document text, este orice fișier digital care permite interacțiunea cu conţinutul. Este larg acceptat faptul că abordarea individuală este cheia succesului, de aceea și profesorii trebuie să devină creatori ai propriilor materiale didactice. Proiectul TICC se bazează pe aceste două ipoteze esențiale și a fost creat pentru a elabora o nouă învățătură, cu accent pe cadrele didactice ca factori de decizie și facilitatori.
Punerea în aplicare a proiectului TICC, prin parteneriat își propune să formeze cadrelor didactice abilități digitale care să le permită să își creeze propriile interacțiuni de conținuturi, oferindu-le un spațiu inovator, care va servi drept punct de referință, un depozit modern, stimulator, resurse și o cameră pentru schimbul de idei și de conținut educațional interactiv pregătit. Obiectivele noastre sunt, de asemenea, să promoveze conceptul de IC (Interactive Content) în predarea limbilor străine în rândul părților interesate relevante și să testeze cele mai bune modalități de punere în aplicare a acestuia în cadrul procesului de predare.
Grupul țintă direct al proiectului este format din profesorii de limbi străine și formatorii, dar va implica, de asemenea, în diverse etape de implementare elevii lor, părinții elevilor și alți actori relevanți, inclusiv educatori, experți în metodologia limbii, profesori, furnizorii de formare și asociațiile, factorii de decizie politică.
Pentru a dezvolta rezultate de înaltă calitate, pentru a evalua abordarea și pentru a promova conceptul pe cât posibil pe scară largă și pe niveluri diferite de educație, parteneriatul a fost format din școlile publice (primare, secundare), școala de limbi străine, inspectoratul școlar, furnizor de formare specializat în medii digitale și companie IT cu experiență în soluțiile de e-learning.
Obiectivul principal și alte obiective vor fi atinse prin dezvoltarea următoarelor rezultate:
IO1 - Setul de resurse pentru profesori, care va fi un ghid și o colecție de materiale didactice, inclusiv introducerea în programele interactive, conținutul și manualul privind procesul de pregătire a acestuia, baza de date a software-ului gratuit de creare a IC, tutoriale video care prezintă pasul procesului, și sfaturi metodologice. Aceasta va fi contribuția parteneriatului la colectarea și transmiterea celor mai modern soluții digitale de predare;
IO2 - Spațiul TICC: un depozit de materiale interactive pentru limbi străine, va fi un instrument complex pentru profesori, încorporează trei componente: compendiu, cutie de conținut și comunitate ICC, oferind astfel tot ceea ce un profesor, obligat de idee, ar trebui cu adevărat să înceapă crearea IC;
IO3 - Conținutul interactiv în educație - Studiul privind cele mai bune practici, care va fi un indicator important, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru toți actorii relevanți, care prezintă noi tendințe în crearea materialelor didactice individualizate cu elemente privind IC și o evaluare a eficacității acestei abordări.
Prin toate aspectele luate în considerare, proiectul TICC va aduce o nouă perspectivă asupra rolului profesorilor în noua realitate, arătându-le cum își pot îmbogăți modalitatea de predare în mod profesionist și să o adapteze mai bine nevoilor elevilor - nativi digitali.
           






Reinforcing Educator's Competences for Councelling and Motivation - proiect Erasmus+ derulat de către Inspectoratul Școlar Județean Argeș



Inspectoratul Școlar Județean Argeș este partener în Proiectul Erasmus+ nr. 2018-1-BG01-KA201-047903- REFORM-Consolidarea competențelor educatorului pentru consiliere și motivație, coordonat de Școala Secundară 119 “Academician Mihail Arnaudov” din Sofia.
Proiectul se desfășoară pe parcursul a doi ani, în perioada 1.10.2018-30.09.2020. Scopul acestuia îl constituie formarea educatorilor pentru sporirea calificărilor de consiliere în carieră.
Parteneriatul REFORM include șapte instituții din șase țări ale Uniunii Europene, respectiv România, Bulgaria, Polonia, Portugalia, Italia, Grecia.
 Principalul criteriu pentru alegerea partenerilor de către coordonator a fost familiarizarea cu contextul educațional din țările lor, colaborarea cu instituțiile de învățământ sau activitatea de consiliere a elevilor și  tinerilor pentru continuarea studiilor sau pentru alegerea viitorului loc de muncă.
Obiectivele proiectului sunt:
- colectarea de metodologii de învățare și predare și abordări pedagogice în domeniul orientării carierei în școli;
- testarea, adaptarea și implementarea de practici inovatoare, care pot oferi cunoștințe, aptitudini și competențe (atitudini) de care profesioniștii vor avea nevoie în activitatea lor de consilieri de carieră;
- dezvoltarea unei metodologii integrate de învățare, cu instrumente și metode care să asigure motivația, pregătirea și sprijinul pentru consilierea în carieră;
- elaborarea unei  platforme electronice, cu orientare deschisă și flexibilă, cu metode și instrumente de consiliere și pregătire pentru profesioniști;
- formarea de noi abilități IT și profesionale pentru profesioniști și dobândirea de către aceștia de noi cunoștințe despre orientarea în carieră, astfel încât să își mărească calificările și să promoveze îmbunătățirea calității activității lor;
- îmbunătățirea competențelor sociale, digitale, personale și metodologice ale educatorilor;
- dotarea profesorilor, a educatorilor în general, cu instrumentele necesare pentru a-și spori capacitatea de a sprijini elevii în educație, sau, în cazul absolvenților, în integrarea acestora pe piața forței de muncă;
- crearea unei rețele de educatori care să coopereze și să facă schimb de bune practici, la nivel european.
               Activitățile care vor fi întreprinse în cadrul proiectului sunt următoarele:
-crearea metodelor de predare și abordare pedagogică pentru dezvoltarea unei metodologii integrate de învățare, cu instrumente și metode de consiliere în carieră (CC-Box);
- elaborarea metodologiei integrate de învățare pentru consilierea în carieră;
- elaborarea unei platforme electronice pentru orientarea în carieră (E-CC-Box);
- instruirea internațională a practicienilor din domeniul educației pentru utilizarea CC-Box și E-CC-Box;
- evenimente multiplicatoare pentru testarea, feed-back-ul și diseminarea rezultatelor proiectului, pentru cel puțin 25 de practicieni din fiecare țară parteneră.
               Acest proiect trebuie realizat transnațional deoarece fenomenul studenților care nu știu cum să-și continue educația sau cum să se poată plasa pe piața muncii este răspândit pe scară largă la nivelul UE, cu o mulțime de asemănări în ceea ce privește părăsirea timpurie a școlii și necesitatea unei educații pentru formare profesională. Partenerii s-au reunit pentru a stabili o abordare comună și pentru a face schimb de practici și expertiză pentru a dezvolta o metodologie de învățare integrată, care ulterior poate fi transferată cu ușurință în alte țări ale UE. Parteneriatul va contribui la dezvoltarea profesională, satisfacția și motivația educatorilor în abordarea tinerilor care nu se regăsesc nici pe piața muncii și nici în vreo formă de învățământ și a elevilor din medii dezavantate. Acțiunile proiectului vor sprijini promovarea predării și formării de înaltă calitate.
               Ca rezultat al proiectului, cel puțin 180 practicieni din domeniul educației și părțile interesate din șase țări europene vor primi direct metode și instrumente pentru servicii de orientare în carieră și vor dobândi abilități și cunoștințe pentru utilizarea platformei on-line pentru dezvoltarea propriilor sesiuni de formare, individuale și de grup.
               În consecință, cel puțin 3500 de tineri (presupunând că fiecare educator va forma aproximativ 20-25 cursanți) vor avea mai multe șanse să fie sprijiniți în luarea  deciziilor privind educația, formarea sau integrarea pe piața forței de muncă.
               Unul dintre rezultatele importante ale proiectului va fi elaborarea platformei electronice pentru consilierea în carieră, cu materiale disponibile în limbile engleză, greacă, italiană, poloneză, română, portugheză și bulgară. În acest fel, platforma electronică cu materiale educaționale va fi de ajutor educatorilor din întreaga Europă, iar aceștia vor putea să-și dezvolte propriile sesiuni de formare individuale și de grup. Materialele ar putea fi folosite ca un exemplu de strategie pentru implementarea consilierii în carieră, care lipsește în unele dintre țările partenere sau este ineficientă în altele. Aceste materiale vor fi adaptate la particularitățile și cerințele din țărilor partenere.
               Platforma online va oferi un depozit de materiale pentru dezvoltarea și îmbunătățirea abilităților informale și transversale ale elevilor, legate de sferele posibilei realizări profesionale bazate pe aceste abilități. Accentul va fi pus pe crearea, implementarea și testarea materialelor care oferă educatorului o platformă unică de adecvare a cunoștințelor și abilităților studenților la posibilitățile de angajare sau oportunitățile educaționale. E-platforma va fi construită cu accent pe dezvoltarea competențelor cheie pentru învățarea pe tot parcursul vieții sau pe așa-numitele "competențe ale secoluluiXXI." Prin utilizarea platformei electronice, educatorii vor putea identifica și crea portofoliul de competențe primare al elevilor pentru educația viitoare, formarea profesională și/sau ocuparea forței de muncă.
               Toate materialele vor fi colectate și încărcate pe platforma electronică pentru consiliere în carieră. În acest fel, platforma electronică va putea fi utilizată în întreaga Europă.
               Educatorilor și studenților li se vor pune la dispoziție instrumente legate de consilierea carierei, adaptate pentru utilizare în medii educaționale diferite. Acest lucru va asigura accesibilitatea tuturor educatorilor la platforma electronică și va crește gradul de conștientizare cu privire la existența și efectul pozitiv al acestui serviciu.
Partenerii au fost selectați pe baza relevanței expertizei lor pentru proiect și a capacității dovedite de a obține rezultate bune.
În această etapă se derulează activitatea de colectare a exemplelor de bună practică din domeniul consilierii în carieră de către fiecare partener.