marți, 29 septembrie 2020

Proiect Erasmus + “Profesorul – creator de conținut interactiv”

 

 

În perioada octombrie 2018 -  martie 2021 Inspectoratul Școlar Județean Argeș este implicat în două Proiecte Erasmus+, KA2 – Cooperation for Innovation and the Exchange of Good Practices. Unul dintre ele este Proiectul TICC – TEACHER AS INTERACTIVE CONTENT CREATOR, nr. de referință 2018-1-PL01-KA201-050763. Acest proiect are ca parteneri șase instituții de educație din cinci țări europene: România, Polonia, Italia, Germania, Portugalia.

Scopul principal al proiectului TICC este de a instrui profesorii de limbi străine care predau în învățământul primar, gimnazial și liceal în crearea unui conținut de învățare (activități, lecții, prezentări interactive) cu ajutorul software-ului, de a dezvolta profesorilor de limbi străine abilități digitale care să îi ajute să își creeze propriul conținut de învățare prin furnizarea unui spațiu care va servi ca punct de referință.

Prin acest proiect se va elabora, evalua și se va pune la dispoziția grupului țintă mai multe instrumente care conduc la selecția materialelor de instruire, a platformei de e-learning și a cercetării pe tema implementării conținutului în predarea limbilor străine.     

Scopul rezultatelor include promovarea ideii de creator de conținut  și furnizarea de rezultate și cercetări pe această temă.

     Grupul țintă direct al proiectului este format din profesori de limbi străine și formatori, dar va implica, de asemenea, în diverse etape de implementare elevii lor, părinții elevilor și alți actori relevanți, educatori, experți în metodologia limbilor străine, profesori, furnizorii de formare și asociațiile, factorii de decizie politică.

Pentru a dezvolta rezultate de înaltă calitate, pentru a evalua abordarea și pentru a promova conceptul pe cât posibil pe scară largă și pe niveluri diferite de educație, parteneriatul a fost format din școli publice (primare, secundare), o școală de limbi străine, inspectoratul școlar, un furnizor de formare specializat în medii digitale și companie IT cu experiență în soluțiile de e-learning.

Obiectivul principal și alte obiective vor fi atinse prin dezvoltarea următoarelor rezultate:

IO1 – Setul de resurse pentru profesori, care va fi un ghid și o colecție de metode didactice, introducerea în programele interactive, conținutul și manualul privind procesul de pregătire a acestuia, baza de date a software-ului de creare a IC, material video care prezintă pasul procesului și sfaturi metodologice. Aceasta va fi contribuția parteneriatului la colectarea și transmiterea celor mai modern soluții digitale de predare;

IO2 – Spațiul TICC: un spațiu de metode interactive pentru predarea limbilor străine, va fi un instrument complex pentru profesori, încorporează trei componente: compendiu, cutie de conținut și comunitate ICC;

IO3 – Conținutul interactiv în educație – Studiul privind cele mai bune metode, care va fi un indicator important, atât pentru cadrele didactice, cât și pentru toți actorii relevanți, care prezintă noi tendințe în crearea materialelor didactice individualizate cu elemente privind IC și o evaluare a eficacității acestei abordări.

Prin toate aspectele luate în considerare, proiectul TICC va reprezenta o nouă perspectivă asupra rolului profesorilor în noua realitate, arătându-le cum își pot îmbogăți modalitatea de predare în mod profesionist și să o adapteze mai bine nevoilor elevilor prin abilități digitale.

Prof. Florina BICULESCU


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu